Wednesday, January 26, 2011

Plus Minus + -

Assalamualaikum, aloha (:

update kali ini hanya sedikit refleksi dari satu perkara yang selalu saya fikirkan. Iaitu tentang PENGARUH dan DIPENGARUHI. Saya minta maaf jika posting kali ini membuatkan ada yang kurang enak membaca. Barangkali saya khilaf sebagai manusia kerana apa yang saya tulis ini tidak sesuai untuk dicakapkan di depan khalayak dan seperti tajuk di atas, plus minus saya pun sebahagian dari mereka yang berada di dalam kedua2 kelompok ini.

Saya melihatkan saban hari remaja2 Islam terutamanya Melayu (yang sentiasa menjadi central tumpuan saya) meningkat jumlah yang memakai veil (tudung). Alhamdulillah, kerana pemakaian tudung dan pemakaian cara modesty (sopan dan merendah diri) bukan sahaja menyelesaikan masalah penentuan pakaian wanita mengikut selera lelaki atau arus semasa, malah masalah keyakinan diri para wanita. (juga masalah2 dan isu2 lain)


Namun begitu, malangnya, di dalam kelompok pemakai veil itu sendiri ada gelombang yang pada pendapat saya tidak sihat kepada si pemakai2 veil ini.

Golongan PENGARUH ini dapat saya definiskan sebagai
- si pemakai yang dikurniakan kecantikan atau keyakinan diri oleh Allah Taala
- si pemakai yang kurang memahami konsep veil terutamanya jadi mengambil keputusan
utk membuat perubahan dan memulakan sesuatu trend yang baru
- si pemakai yang sukakan perubahan
- Si pemakai yang moden dan plus minus seperti kumpulan2 di atas
- Para penjual veil2 yang cantik2 yang mempunyai pengaruh dan rekaan yang menarik.
- Bisikan syaitan dll.

Golongan ini secara langsungnya juga tidak langsung, menjadi reference bagi kumpulan seterusnya untuk melihat cara pemakaian yang harus mereka ikuti. Malangnya, inilah gelombang yang saya maksudkan.


Untuk menjelaskan gelombang ikutan negatif ini, dapat saya definisikan sebagat:
- Pemakaian tudung yang singkat (bukan pula saya maksudkan yang kita perlu memakai tudung yang labuh dan tidak bertrend)
- Pemakaian tudung bersama pakaian yang tidak menutup aurat atau terlalu ketat (seperti, baju separa lengan, jeans yang ketat, mahupun hanya berselipar yang sangat menampakkan susuk kaki dan terkadang nampak sungguh tidak kemas)
- Pemakaian tudung mengikut trend

Tudung2 ini semakin popular di kalangan para remaja kita, dan tidak terkecuali remaja tempat di mana perintah veil diturunkan (melalui pengamatan saya)


Kemudian, kelompok DIPENGARUHI ini amatlah mudah dipengaruhi oleh kelompok PENGARUH oleh beberapa sebab. dan tidak terkecuali saya juga walaupun saya berusaha utk tetap dengan cara saya.

Antara sebab melalui pengamatan saya adalah:
- Kurangnya pemahaman konsep veil itu sendiri walaupun sudah sekian lama mempelajari akan hukum tuhan ini
- Tiada kesungguhan untuk berperang dengan keinginan untuk dipengaruhi terutamanya si pemakai mungkin pernah atau sudah mempunyai basic yang cukup semasa bersekolah contohnya, pelajar yang bertudung labuh semasa menuntut di bangku sekolah
- Kurangnya keyakinan diri untuk berpakaian dengan cara biasa terus langsung mudah dipengaruhi oleh kelompok pengaruh yang mempunyai rupa paras dan trend veil yang berlainan.
- Sukakan perubahan
- Menyokong para penjual dengan belian dan pemaikaian trend veil berkenaan
- Bisikan syaitan dll.


Rumusan:
Trend veil masa kini tidak disangkal amat menarik serta mendapat tempat bagi penilaian orang biasa. Namun begitu, ternyata, ini bercanggah dengan apa yang digariskan oleh Islam. Saya mengingatkan kepada semua terutamanya diri saya sendiri agar tidak mudah terpengaruh dengan ikutan dan gelombang masyarakat. Latihlah diri supaya menilai plus minus sesuatu gelombang sebelum menerima dan mengikutinya.

saya bagi contoh sedikit untuk reference (jika ada yang tidak memahami)







so, satu cukup. sbb saya pasti anda faham.
Maaf lagi sekali, dan Assalamualaikum (:

1 comment:

  1. I like..!! thanx atas peringatan trsebut..saya juga kdg2 tersasar..mohon teguran..:)

    ReplyDelete